Gohkhale metoda Ples Tehnike sprostitve Blog

5 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI DOSEGANJU DOBRE TELESNE DRŽE

5 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI DOSEGANJU DOBRE TELESNE DRŽE

Telesna drža v naši družbi izredno slaba in predstavlja velik in večplasten problem. Slaba telesna drža med drugim povzroča nepotrebno trpljenje zaradi bolečin v hrbtenici, mišicah in sklepih. Poleg tega, da se držimo zelo slabo pa imamo tudi drastično pomanjkanje znanja o tem, kaj dobra telesna drža sploh je. V tem prispevku bomo zato razjasnili dileme, ki se pri vzdrževanju dobre telesne drže pojavljajo in dobili nekaj konkretnih usmeritev, da ne bomo ponavljali vedno istih napak.

 

Najprej razjasnimo pomen besede “dobro”. V naši družbi obstaja mnogo smernic o tem kaj je dobro in kaj slabo. Ko na tem blogu govorimo o “dobrem” v sklopu Gokhale metode, se to nanaša na tisto telesno držo, ki je nam izvorna, prirojena oziroma primarna. Za tako držo smo anatomsko zasnovani in je predmet antropoloških raziskovanj. Imajo jo vsi majhni otroci, določene kulture po svetu (npr. na podeželju Portugalske, v Burkini Faso, Čadu, Braziliji, itd.) in naši predniki.

6L3

In kaj je tisto, kar je v naši družbi popolnoma zgrešeno? Prva stvar je oponašanje “vojaške drže”, druga stvar pa smernica, da je treba stisniti trebušne mišice in medenico postaviti v nevtralen položaj. Oboje od nas zahteva uporabo mišic in nas utrudi. Že samo po sebi nam to govori, da verjetno telo ni zasnovano tako in, da obstaja lažja pot. Pa si podrobneje poglejmo, kakšne napake počnemo.

 

1# napaka: POSKUŠANJE “DRŽATI SE POKONCI”

 

Ko se poskušamo držati pokonci, to pogosto naredimo na račun dviganja spodnjega dela reber iz ravnine trebuha. Odpremo torej prsni koš in se zravnamo s pomočjo mišic. Pri tem redno kdo opazi, da taka aktivnost izredno poveča pritisk na ledveni del hrbtenice, saj prsni koš (zgornji del) zvrnemo nazaj. Tak odziv oziroma poskus držanja pokonci, ki ga zasledim v 99% srečanj z ljudmi, ko se “vzravnajo” vsekakor ne podpira zdravja naše hrbtenice. Poveča tveganje za bolečine in hernijo diska v predelu L1-L3 hrbtenice. Naš spodnji rob reber je zasnovan za to, da se v liniji prelije naprej v linijo trebuha. To najlažje dosegamo s tem, da prsni koš sprostimo navzdol.

 

2# napaka: RAVNANJE RAMEN Z VLEKOM NAZAJ

 

Pri ravnanju sključene drže, se pogosto poslužujemo tega, da ramena povlečemo nazaj. Nekaj časa v tem položaju lahko zdržimo, ko pa se mišice utrudijo, vse skupaj spustimo zopet naprej. Ravnanje ramen na tak način povzroča napetost med lopaticami, pogosto pa tudi v ledvenem delu hrbta, kadar pri tem zvrnemo tudi prsni koš. Ramena so zasnovana za to, da počivajo na našem skeletu. Z njimi lahko enostavno zaokrožimo in jih sprostimo.

 

3# napaka: POSTAVLJANJE MEDENICE V NEVTRALEN POLOŽAJ

 

Priljubljena smernica strokovnjakov je stisk trebušnih mišic, da bi zaščitili hrbtenico. Ta smernica lahko povzroči več slabega kot dobrega. Vsakič, ko medenico zvijemo pod telo in jo tako spravimo iz njenega naravnega rahlo antevertiranega položaja v “nevtralen” položaj, povzročamo pritisk na L5-S1 disk v hrbtenici. S tem dejanjem tvegamo poškodbo L5-S1 diska, izbočenje ali hernjo. Hrbtenico je veliko bolj naravno zaščititi z aktivnim podaljševanjem (pri Gokhale metodi temu rečemo notranji steznik) ali pa sidranjem reber v linijo s trebuhom (aktivno podaljšanje ledvenega dela s pomočjo reberne kletke). Podrobneje o tem si lahko preberete v knjigi Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih.

 

4# napaka: VOJAŠKA DRŽA GLAVE

 

Ena najbolj trdovratnih navad je dvig brade, ko se se poskušamo vzravnati. Pri dvigu brade v vratnem delu hrbtenice povzročimo stisk medvretenčnih ploščic. To obremeni naš vrat, povzroča napetost in bolečino. Vrat je potrebno zadaj podaljševati, kar posledično pomeni spuščanje brade navzdol. Primarna postavitev našega vratu v linijo s hrbtenico vpliva izredno blagodejno na težave z vratom.

 

5# napaka: POTISKANJE TEŽE NA SPREDNJI DEL STOPALA

kip telesna drža

Večina ljudi stoji tako, da se “nasloni” v svoje boke. To povzroča pritisk na stopalnice, poveča tvaganje za Mortonov nevron in anomalije v stopalu, zaklene naša kolena, zmanjša pretok krvi in limfe v naše noge preko predela dimelj, obremeni celotno hrbtenico, prevsem križni in ledveni predel, spravlja notranje organe strukturno izven ravnovesja, poveča pritisk na anus in keglovo mišico, zvrne ramena in vrat naprej, …. V stopalu imamo kost, ki je zasnovana za nošenje teže. Reče se ji petnica.

 

Poskrbite za svojo držo in s tem za svoje zdravje. Izognite se nepotrebnim napakam omenjenim zgoraj, poučite sebe in bližnje o znanjih, ki vas podpirajo pri zdravju. Omogočite si dostop do celostnega priročnika Rešite se bolečin v hrbtu v 8 korakih avtorice Esther Gokhale, učite se sami ali pod vodstvom učitelja Gokhale metode. Imamo moč in dostopno znanje, da izboljšamo stanje in zmanjšamo pojavnost bolečin v hrbtu v naši družbi!

 

Napisala: Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Izognimo se krivemu hrbtu!

Startup Stock Photos

V začetku leta sem za Inštitut za neodvisnost pisala o pomembnem temelju zdravega in uravnoteženega življenja – o naši telesni drži! Zakaj se je dobro izogniti krivemu hrbtu? Preberite v nadaljevanju.

Vstopili smo v novo leto in marsikdo od nas si je zadal zaobljube in cilje, ki jih želi v tem letu uresničiti. Morda so te želje usmerjene v več pozitivne motiviranosti, lastne kreativnosti, samozavesti in dobrih odnosov? Zelo verjetno pa si je marsikdo zaželel in zadal tudi več zdravja.

Zdravja nikoli ne more biti preveč! Brez zdravja je težko biti ustvarjalen in uspešen na katerem koli področju. Brez zdravja smo težko srečni. V tem prispevku si zato poglejmo, kaj lahko storimo, da naše življenje ne bo imelo »krivega hrbta«, temveč pokončnega in močnega!

Za izboljšanje splošnega zdravja nujno potrebujemo zdravo hrbtenico!

Vsi vemo, da nam kriva hrbtenica nikakor ne koristi. Vpliva na vse nivoje našega zdravja – fizičnega, psihičnega in duhovnega. In kako to dejansko vpliva na nas? Sključena telesna drža se nanaša na medenico zvito pod telo (sedenje na trtici) in ramena sključena naprej. Taka telesna drža povzroča tveganje za poškodbe hrbtenice in hrbteničnih živcev, tveganje za nepotrebne bolečine, težave z organi v trebušni votlini, pospešeno sesedanje hrbtenice v starosti itd. Seveda pa ne moremo zanemariti niti psihičnega in duhovnega vidika vpliva na zdravje. Pokončna hrbtenica nam daje več psihične moči, bistrosti, samozavesti in pretočnosti. Pokončnost nas dvigne nad težave v življenju. Pokončnost nas zdravi!

Mnogo od vas se je verjetno že ob besedi pokončnost takoj vzravnala. Je res? Verjetno pa se bo do konca tega prispevka zgodilo, da boste zopet zlezli skupaj. Zato je ključno, da imamo znanje o tem, kako se pravilno držati. V naši kulturi žal tega znanja primanjkuje, zato si bomo pogledali, kako se držijo majhni otroci, kaj so vedeli naši predniki in kaj še vedno vedo o naši primarni telesni drži stara ljudstva po svetu.

 

Pokončna telesna drža ni prisilna in ni vojaška.

Dviganje reber in glave ni tisto, kar bi nas podpiralo. Naša primarna telesna drža vsebuje sledeče karakteristike: ko stojimo, je težišče pretežno na masivni peti, stopala so v obliki fižola, medenica je rahlo nagnjena naprej, rebra so v liniji s trebuhom, vrat je zadaj poravnan z linijo hrbtenice in brada približana prsnemu košu.

Primarna telesna drža majhnega otroka, hrbtenica v obliki črke J. Avtorica slike: Esther Gokhale

Pokončna telesna drža je sproščena.

To lahko na primer pri sedenju dosežete zelo preprosto. Večjo brisačo zložite v obliko zagozde in se na njo usedite tako, da bo pod vašo medenico. Uporabite lahko tudi rob stola. Pomembno pri tem je, da vam »zagozda« medenico nagne rahlo naprej. Naklon ne sme biti prevelik in povzročati neudobja. Pustite, da se noge odprejo s koleni navzven. Če ste se namestili dobro, se lahko v telesu popolnoma sprostite, saj vas namesto mišic zdaj pokonci drži dobro postavljena medenica in vretenca zložena v liniji nad njo. Spodnja slika prikazuje, kako slaba postavitev medenice vpliva na sključeno sedenje (levo) in kako dobra postavitev medenice vpliva na sproščeno in pokončno sedenje (desno). Tako sedenje lahko uporabljate, če nimate hernije diska na predelu L5-S1. Če hernijo na tem mestu že imate, je potem bolje, če začnete s sedenjem v naslonjalu s tehniko sedenja z raztezanjem.

Skrivnost je v naklonu medenice. Avtorica slike: Clare Chapman

Sključena telesna drža je torej povezana s pomanjkanjem znanja, veščin in napačnimi asociacijami, ki jih imamo ob besedah »drži se pokonci«. Za odpravo te težave zato nujno potrebujemo kakovostno znanje in ozaveščanje! Mnogo več takih in drugačnih smernic za učinkovito pokončno držo, tudi tehniko sedenja z raztezanjem, najdete v celostnem priročniku Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih avtorice Esther Gokhale. V živo pa se lahko del tega naučite na brezplačnih delavnicah v Ljubljani ter po naročilu drugod po Sloveniji. To znanje vam lahko pomaga do večjega splošnega zdravja in bo tako korak bližje k izpolnitvi novoletnih zaobljub!

Brez dobre telesne strukture ni zdravega gibanja. Zato stopimo v novo leto s pokončno telesno držo, pokončnim in sproščenim sedenjem in nasmehom na obrazu! Bodimo zdravi, bodimo pokončni!

Srečno!

Sabina Blumauer
Učiteljica temeljnega tečaja Gokhale metode

 

Poiščite svojo primarno držo

Poiščite svojo primarno držo

Tudi Esther Gokhale je imela hude bolečine v hrbtenici, ki niso izvenele niti po operativnem posegu. Namesto za novo operacijo se je odločila, da ubere drugačno pot. Obiskala je izvorna ljudstva in sledila njihovemu vzoru drže, s tem pa odpravila tudi vzrok za svoje težave. V naslednjem video posnetku vas pouči, kako doseči držo, ki vas ubrani pred bolečinami.

https://www.youtube.com/watch?v=k1luKAS_Xcg

 

Zakaj nekatera izvorna ljudstva nimajo bolečin v hrbtenici?

Zakaj nekatera izvorna ljudstva nimajo bolečin v hrbtenici?

Tudi vi menite, da je pravilna oblika hrbtenice v obliki črke S? Ste vedeli, da obstajajo ljudstva, ki imajo hrtbenico oblikovano drugače, v črko J? Tudi pogled na Da Vincijeve slike ali grške kipe kaže, da smo nekaj stoletij nazaj bili oblikovani nekoliko drugače. Morda je čas, da si ogledamo modrost pravilne drže, kot jo še danes poznajo nekatera izvorna ljudstva, ki morda ravno zato ne poznajo bolečin v hrbtenici.

5FW

Naročite se na brezplačne
e-novice!

Vpišite vaš email naslov in redno boste obveščeni o novostih.

PRIJAVA

Naročite se na brezplačne e-novice!

Vpišite vaš email naslov in redno boste obveščeni o novostih.