Gohkhale metoda Ples Tehnike sprostitve Blog

Uspešno nad stres!

Uspešno nad stres!

 

Ljudje tako hitro zapademo v hitenje in nešteto opravkov, ki jih imamo vsak dan. V tem mesecu zato pišem o ustvarjanju ravnovesja med delom in oddihom, za kar lahko poskrbimo na dnevni ali tedenski ravni. Seveda pa spodbuda k oddihu vsebuje tudi praktične nasvete, kako pri tem dobro poskrbeti za svojo telesno držo. 😉

41303384_617440155317257_6589604065523531776_n

Bogat in uravnovešen ekosistem ob jezeru Tahoa.

 

NAZAJ V TRENUTEK

Pogosto smo psihično in fizično utrujeni, ker enostavno preveč razmišljamo. Obremenimo se z mnogo informacijami, stvarmi, ki jih “je treba” narediti, s predvidevanji o situacijah in pogovori v naši glavi, ki imajo svoj scenarij. Vam je to poznano? Namig za razbremenitev uma in telesa je, da se za trenutek ustavimo in svojo pozornost popolnoma posvetimo temu trenutku.

Med delom si lahko vzamemo 3 minute časa in se razmigamo, pretegnemo svoja ramena, roke, zapestja, noge in boke. Lahko tudi vstanemo in naredimo 10 počasnih počepov pri čemer poskrbimo za zunanjo rotacijo nog in poravnavo kolen z stopali, ki so obrnjena 10-15 stopinj navzven. Hrbtenica ostaja ravna, vrat poravnan z linijo hrbta. Ko se na tak način na kratko posvetimo svojemu telesu in vaji, se naš um razbremeni. Zelo blagodejno tudi deluje, da čez podlahti in dlani za nekaj trenutkov spustimo tekočo hladno vodo, ki nas osveži in prizemlji.

Ko se iz pisarne sprehodimo na kosilo ali pa po poslovnih prostorih, se lahko popolnoma zavedamo stika stopal s tlemi, vsakega koraka in prenosa teže. Posvetimo se lahko tudi aktivni uporabi gluteus medius mišice pri hoji (vaja, ki se je učimo na mojih predstavitvenih delavnicah).

Ko se vračamo iz trgovine, lahko najdemo inovativen način nošenja vrečke oz. stvari, ki smo jih kupili. Steklenico pijače ali vrečko dobrot lahko naložimo na ramo ali na vrh glave, če le ni pretežka. Pri tem poskrbimo za podaljšanje vratu, zaokroženje ramen, zravnana zapestja in obremenitev večjih mišičnih skupin namesto manjših (npr. nosimo na podlahti namesto dlaneh). Pri nošenju stvari je vedno dobrodejno pozornost posvetiti aktivnemu podaljšanju hrbta z notranjim steznikom (5. Poglavje knjige Rešite se bolečin v hrbtu v 8 korakih).

Screen Shot 2018-09-07 at 18.59.57

 Nošenje vedra na vrhu osi hrbtenice, z vratom podaljšanim zadaj (slika od: Gokhale method inštituta)

 

SPREHOD V NARAVO ALI HRIBE

Popoldanski ali opoldanski kratek sprehod v park ali gozd nam daje možnost, da se v naravi tudi ustavimo, zapremo oči in se za kakšno minuto posvetimo dihanju. Pri tem lahko opazujemo kako se pri vdihu celotna pljuča (predvsem prsni koš) napolnijo s svežim zrakom, kar nežno podaljša hrbtenico. Vsak izdih pa lahko vzamemo kot razpustitev vseh bremen in naših ramen.

Če se odpravimo v hribe in temu posvetimo čas med vikendom, lahko pozornost posvetimo nošenju nahrbtnika. Meni najbolj ustreza, da je nahrbtnik dovolj visoko, da lahko počiva na moji medenici. S krajšimi naramnicami poskrbim, da je nahrbtnik čim bližje hrbtenici oziroma osi telesa. Z uporabo pasov (preko prs in pasu) pa poskrbim, da je nahrbtnik še bližje telesu in, da večino teže nosi medenica. 

IMG_5474

Sprehod po Tivoliju z nahrbtnikom, ki hrbtenice ne obremeni in hkrati krepi mišice notranjega steznika.

VZEMIMO SI ČAS ZA PREMOR 

Še eno zdravo pravilo, za omilitev stresa in njegovih učinkov na zdravje. Če čutite, da ste utrujeni si vzamite čas za premor. V kolikor dihalna vaja, raztezanje ali kratek sprehod ne pomagajo, si vsake toliko časa (1x na teden, 2x na mesec oz. po potrebi) vzamite dopoldne ali popoldne popolnoma zase in za stvari, ki vas regenerirajo. Čisto nikomur ne koristi, če se zaradi dela izčrpavamo!

Sama se občasno odpravim v naravo, ob potok ali jezero in se uležem v stik z zemljo ali se naslonim na drevo. Pri tem poskrbim, da se hrbtenica ustrezno podaljša. Že po 10-15 minutah ležanja v naravi lahko čutim znatno olajšanje in psihično ter fizično sproščenost. Ni potrebno veliko, da se z boljšim počutjem in novo kreativnostjo vrnem nazaj k delu.

 

Ko zaznamo, da od sebe preveč pričakujemo in si s tem povzročamo stres, se ustavimo za trenutek. Težo prenesimo na pete. Začutimo kako naše pete nosijo težišče telesa in nas povezujejo s tlemi. Globoko vdihnimo zrak v pljuča in izdihnimo. Glavo postavimo nazaj nad linijo hrbta in se poravnani odpravimo naprej v dan.

41205229_1693001984156371_9022484008260337664_n

Vdihnimo življenje s polnimi pljuči, podaljšajmo se navzgor in uravnovesimo aktivnost in počitek v svojem vsakdanu. 

 

Napisala: Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode, swing in blues plesa, biologinja in raziskovalka zavesti.

Greste na maraton?

Greste na maraton?

Tek je aktivnost, ki se je mnogi poslužujemo, predvsem v toplem delu leta. Nekateri tečete redno in tako vzdržujete dobro fizično pripravljenost. Morda se pripravljate na maraton ali pa vam je tek le občasna prevetritev uma. V vsakem primeru je pomembno, da poznamo nekaj strukturnih zakonitosti našega telesa, zato da lahko tek na nas vpliva blagodejno namesto škodljivo.

tekač
PREBERI »

Udobno ležanje na plaži

Udobno ležanje na plaži

Čas je za poletne dopuste! Ko si na obali morja, jezera ali reke vzamemo ta oddih, naše telo zelo rado zavzame horizontalo. Taka sprostitev ob zvoku vode in ob toplih sončnih žarkih ni le blagodejna za telo, temveč tudi za um in duha.

 

Z vami bi želela v tem članku podeliti nekaj možnosti za bolj udobno ležanje na plaži. To udobje se nanaša predvsem na razbremenitev celotne hrbtenice (tudi vratu in ledvenega dela) ter sklepov in mišic okončin. Pomaga vam lahko pri tem, da se po dolgotrajnem ležanju na plaži ne boste več počutili zaležani ali v bolečinah, temveč vitalni in gibljivi.

PREBERI »

5 najpogostejših napak pri doseganju dobre telesne drže

5 najpogostejših napak pri doseganju dobre telesne drže

Telesna drža v naši družbi izredno slaba in predstavlja velik in večplasten problem. Slaba telesna drža med drugim povzroča nepotrebno trpljenje zaradi bolečin v hrbtenici, mišicah in sklepih. Poleg tega, da se držimo zelo slabo pa imamo tudi drastično pomanjkanje znanja o tem, kaj dobra telesna drža sploh je. V tem prispevku bomo zato razjasnili dileme, ki se pri vzdrževanju dobre telesne drže pojavljajo in dobili nekaj konkretnih usmeritev, da ne bomo ponavljali vedno istih napak.

PREBERI »

Izognimo se krivemu hrbtu!

Startup Stock Photos

V začetku leta sem za Inštitut za neodvisnost pisala o pomembnem temelju zdravega in uravnoteženega življenja – o naši telesni drži! Zakaj se je dobro izogniti krivemu hrbtu? Preberite v nadaljevanju.

Vstopili smo v novo leto in marsikdo od nas si je zadal zaobljube in cilje, ki jih želi v tem letu uresničiti. Morda so te želje usmerjene v več pozitivne motiviranosti, lastne kreativnosti, samozavesti in dobrih odnosov? Zelo verjetno pa si je marsikdo zaželel in zadal tudi več zdravja.

Zdravja nikoli ne more biti preveč! Brez zdravja je težko biti ustvarjalen in uspešen na katerem koli področju. Brez zdravja smo težko srečni. V tem prispevku si zato poglejmo, kaj lahko storimo, da naše življenje ne bo imelo »krivega hrbta«, temveč pokončnega in močnega!

PREBERI »

Poiščite svojo primarno držo

Poiščite svojo primarno držo

Tudi Esther Gokhale je imela hude bolečine v hrbtenici, ki niso izvenele niti po operativnem posegu. Namesto za novo operacijo se je odločila, da ubere drugačno pot. Obiskala je izvorna ljudstva in sledila njihovemu vzoru drže, s tem pa odpravila tudi vzrok za svoje težave. V naslednjem video posnetku vas pouči, kako doseči držo, ki vas ubrani pred bolečinami.

https://www.youtube.com/watch?v=k1luKAS_Xcg

 

Naročite se na brezplačne
e-novice!

Vpišite vaš email naslov in redno boste obveščeni o novostih.

PRIJAVA

Naročite se na brezplačne e-novice!

Vpišite vaš email naslov in redno boste obveščeni o novostih.